Refacerea cadastrului este necesara cand urmeaza sa efectuezi lucrari in imobil sau cand in proprietate exista modificari de compartimentare ce nu apar pe schita cadastrala a imobilului. Daca ai executat acele modificari ori daca ai constatat ca imobilul cumparat are modificari de care nu ai stiut, proprietatea ta are nevoie de actualizarea cadastrului.
Poate exista si cazul in care proprietarii solicita refacerea cadastrului gresit, cand schitele sau releveleele cadastrale prezinta erori (adresa, compartimentare, masuratori gresite).
Ce poti face, asadar, daca ai nevoie de refacerea cadastrului? La cine trebuie sa apelezi si ce presupune acest proces? Iti explicam noi in acest articol.
Refacerea cadastrului unui imobil se refera la procedura cunoscuta de cei mai multi drept actualizarea cadastrului. Aceasta implica modificarea si corectarea informatiilor cadastrale in documentele oficiale, pentru ca situatia din acte sa fie conform cu realitatea. Pentru refacerea cadastrului trebuie sa pui la dispozitie autoritatilor competente mai multe acte necesare, iar acest pas presupune sa apelezi la persoane specializate si autorizate.
Prima persoana la care trebuie sa apelezi pentru refacerea cadastrului este inginerul cadastrist atestat si autorizat. Expertul cadastrist vine in proprietate si constata modificarile sau greselile ce nu corespund cu realitatea. El efectueaza noile masuratori in locuinta si intocmeste documentatia cadastrala, si tot el este responsabil in relatia cu OPCI. OCPI este Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, unde inginerul cadastrist depune dosarul pentru refacerea cadastrului (actualizarea cadastrului).
Ai obtinut autorizatie de construire pentru lucrarile pe care vrei sa le efectuezi? Ultimul pas dupa ce ai efectuat lucrarile este sa apelezi la expertul cadastrist pentru a efectua noile masuratori, cu noile suprafete si compartimentari. In urma masuratorilor, expertul cadastrist intocmeste documentatia cadastrala conform cu realitatea si se ocupa de refacerea cadastrului la OCPI. Lista de mai jos cu acte necesare pentru actualizarea cadastrului la OCPI este orientativa.
Actualizarea cadastrului pentru proprietati cu modificari fara autorizatie se poate face in urma obtinerii Certificatului de edificare, procedura de intrare in legalitate pentru lucrari mai vechi de 3 ani. Pentru lucrarile recente si sanctionate, procedura ce trebuie urmata este eliberarea Certificatului de Urbanism. Raportul de expertiza tehnica MLPAT este necesar la actualizarea cadastrului pentru proprietati cu modificari fara autorizatie. Pentru intocmirea expertizei tehnice poti apela la echipa noastra.
Ai un cadastru cu erori? Cand se constata ca in documentatiile cadastrale exista erori este necesara refacerea cadastrului gresit. Erorile pot include greseli in suprafele camerelor, compartimentarea incaperilor, numele proprietarilor etc. Pentru aceasta speta actele solicitate sunt de regula declaratia notariala, extrasul de Carte Funciara, relevee situatie existenta si initiala, acte de proprietate si copie C.I.
Tipuri de lucrari pentru care este necesara procedura de refacere cadastru pentru apartamente, case, spatii comerciale:
Speram ca informatiile pe care ti le-am oferit te vor ajuta sa iti duci la bun sfarsit lucrarile si sa finalizezi cu succes refacerea cadastrului. Iti multumim pentru timpul acordat si iti uram multa bafta!