Expertiza mlpat apartament

Meniu

Casa fara autorizatie de constructie

Ai ridicat pe teren o casa fara autorizatie de constructie? Executarea de constructii si lucrari fara obtinerea autorizatiei necesare reprezinta o incalcare a legii 50/1991. Pentru a aduce constructia in conformitate cu legile si reglementarile urbanistice locale, proprietarii pot urma etapa de intrare in legalitate.

Ce presupune intrarea in legalitate? O casa construita fara autorizatie, ce ulterior a intrat in legalitate, este o constructie care se conformeaza cerintelor legale, in situatia in care acestea au fost incalcate in trecut.

Procesul de intrare in legalitate include obtinerea si depunerea documentelor necesare, alaturi de achitarea taxelor aferente si de alte proceduri, in functie de caz. De exemplu, exista situatii in care, pentru a aduce casa in conformitate, proprietarii trebuie sa aduca modificari asupra constructiei efectuate fara autorizatie. Modificari pot fi necesare, de pilda, atunci cand casa fara autorizatie a fost construita cu dimenisuni si inaltime mai mari decat POT si CUT admis in zona. 

casa fara autorizatie de constructie

Cum se poate autoriza o casa construita fara autorizatie

Inainte sa discutam despre procedurile de autorizare a unei case construita fara autorizatie, este important sa intelegem dupa cat timp se prescrie o constructie fara autorizatie. Potrivit articolului 31 din Legea 50/1991, dreptul de constatare a contraventiilor si aplicare a amenzilor se prescrie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei. In ce an ai executat casa fara autorizatie de constructie? Daca constructia fara autorizatie este mai veche de 3 ani, atunci se poate aplica legea eliberarii Certificatului de edificare, prevazuta in Legea 50/1991, art. 37, alin (6). Daca proiectul de construire este efectuat recent fara autorizatie, inseamna ca termenul de prescriptie este inca valabil. In acest caz, autorizarea casei se va putea face prin eliberarea unui Certificat de Urbanism pentru lucrari efectuate si sanctionate. 

Procedura obtinere Certificat de urbanism / edificare

Cum se obtine Certificatul de Urbanism?

Certificatul de Urbanism se obtine prin depunerea unei cereri indosariate alaturi de alte documente necesare, la primarie / autoritatea care se ocupa de eliberarea certificatului de urbanism. Poti citi ce acte sunt necesare pentru obtinerea lui de la echipa Certificat de Urbanism Bucuresti.  Dupa ce ai obtinut Certificatul de Urbanism, te poti ocupa de obtinerea documentelor necesare pentru eliberarea autorizatiei. Acestea vor fi mentionate in Certificatul de Urbanism. Procesul de autorizare a lucrarilor va necesita la sfarsit actualizarea cadastrului, care se face la OCPI. 

Cum se obtine Certificatul de edificare?

Obtinerea Certificatului de edificare urmeaza acelasi procedeu. Se vor depune actele necesare eliberarii in cadrul primariei / institutiei care se ocupa de eliberarea certificatului de edificare. Pentru eliberarea acestuia, este necesara si expertiza tehnica in constructii (MLPAT). Dupa obtinerea Certificatului de edificare se poate inscrie dreptul de proprietate in Cartea Funciara si se poate actualiza cadastrul. Daca vrei sa citesti mai multe despre acest subiect, te invitam sa accesezi pagina echipei Expertiza Tehnica MLPAT despre obtinerea Certificatului de edificare a constructiei.

casa fara autorizatie de constructie

Ce poti risca daca executi o casa fara autorizatie de construire?

Imposibilitatea de a intra in legalitate si posibilitatea de a primi ordin de demolare. Nu in toate cazurile proprietarii care au construit fara autorizatie au putut intra in legalitate. In urma unor constatari de neconformitate, primaria / autoritatea competenta poate sa dispuna demolarea constructiei si restabilirea terenului la starea initiala. De exemplu, daca constructia se ridica intr-o zona in care nu este permisa construirea, daca nu este conforma cu reglementarile de constructie si urbanism sau daca construirea are un impact negativ asupra mediului se poate dispune demolarea ei. 

Amenzi si sanctiuni. Ai primit o reclamatie de la vecini in legatura cu constructia fara autorizatie? Autoritatile s-au sesizat si au suprins stadiul constructiei chiar in timpul desfasurarii lucrarilor? Autoritatile competente pot aplica amenzi considerabile pentru efectuarea de constructii fara autorizatie. O casa fara autorizatie de construire este pasibila de amenda in conformitate cu termenul de prescriptie stabilit prin lege. Sanctiunile financiare pot fi proportionale cu gravitatea incalcarii legii prin executarea de lucrari fara autorizatie.

Cand pot fi necesare modificari asupra constructiei efectuate fara autorizatie

Executarea unei case fara autorizatie de constructie poate pune procesul de intrare in legalitate in dificultate. Intrucat constructia se realizeaza fara obtinerea Certificatului de Urbanism pentru eliberarea autorizatiei, proprietarul nu este informat in privinta restrictiilor de construire prevazute prin Regulamentul de Urbanism Local. Pot exista probleme precum construirea casei mai voluminoasa sau mai inalta decat limitele admise sau nerespectarea distantei fata de proprietatile vecine. Multe conflicte pot izbucni din cauza obturarii luminozitatii proprietatii vecine sau a nerespectarii intimitatii, din cauza unuia sau a mai multor geamuri cu vedere catre curtea alaturata. 

Poate fi necesar sa efectuezi modificari asupra constructiei pentru intrarea in legalitate pentru o aduce in conformitate si la aliniament cu cerintele legale si predeverile urbanistice locale. 

Am cumparat o casa fara autorizatie de constructie

Inainte de cumpara o casa este important sa se verifice legalitatea constructiei. De ce? Sa luam un exemplu. Ai cumparat un teren pe care se afla o casa fara autorizatie de constructie si ai incheiat procesul de vanzare – cumparare la notariat. Prin urmare, ai cumparat si o casa fara autorizatie.

Odata ce ai devenit proprietar, tu esti unic responsabil pentru teren si pentru constructiile de pe teren. Ce poti face daca ai cumparat o casa fara autorizatie de construire? Constructia trebuie sa intre in legalitate pentru a avea drept de proprietate asupra ei. In functie de anul in care a fost executata casa, se poate obtine Certificatul de edificare sau se poate elibera Certificatul de Urbansim.

Fara sa obtii drept de proprietate asupra constructiei, nu poti vinde mai departe casa, nu o poti lasa mostenire, nu o poti asigura etc. 

Pentru intrare in legalitate, pot fi necesare acte precum Expertiza tehnica MLPAT, Proiect DTAC, referate de verificare. Citeste despre Proiectul DTAC si despre referatele de verificare. 

casa fara autorizatie de constructie

In incheiere, este important ca atunci cand vrei sa ridici o constructie sa obtii la momentul potrivit autorizatie de construire pentru ea. Efectuarea nelegala a diferitelor lucrari si constructii, precum situatia unei case fara autorizatie de constructie, va duce, intr-un sfarsit, tot la procesul de intrare in legalitate. Sau, din pacate, la un ordin de demolare emis de autoritati. Obtinand autorizatia si respectand proiectul, asiguri atat siguranta constructiei, cat si siguranta civila.