Expertiza mlpat apartament

modificari apartament fara autorizatie

Modificari in apartament fara autorizatie

Ai modificari in apartament fara autorizatie? Ai construit sau ai demolat nelegal pentru a recompartimenta spatiul din locuinta?

Intre bucatarie si living, cel mai adesea se efectueaza modificari de demolare a unuia sau a mai multi pereti despartitori. Intre balconul inchis si living / bucatarie, modificarile constau de cele mai multe ori in demolarea parapetului. Sunt proprietari care vor sa largeasca spatiul de desfasurare si aleg sa renunte la debara / camara / vestibul in apartamentul lor. Nu putine sunt situatiile in care se doreste construirea unui balcon la parter sau pur si simplu delimitarea spatiului, prin construirea de pereti despartitori. 

Daca ai efectuat una dintre aceste modificari fara autorizatia necesara in apartamentul tau, poti urma procesul de intrare in legalitate. 

Poti lua amenda pentru modificari in apartament fara autorizatie?

Exista lucrari pe care le poti efectua in apartament fara sa obtii autorizatie. De exemplu, poti efectua modificari de recompartimentare nestructurala – lucrari cu caracter demontabil din materiale usoare. In articolul 11 din Legea 50/1991 sunt mentionate lucrarile pe care proprietarii le pot efectua fara autorizatie. 

Risti amenda daca ai efectuat modificari in apartament fara autorizatia necesara? Lucrarile sunt considerate nelegale, iar proprietarul poate fi sanctionat prin aplicarea amenzii conform prevederilor in vigoare. Alte sanctiuni la care te supui sunt demolarea partiala sau totala a lucrarilor. 

modificari apartament fara autorizatie

Intrare in legalitate modificari apartament fara autorizatie

Procedura de intrare in legalitate cu modificari in apartament fara autorizatie se poate face fie prin obtinerea Certificatului de edificare a constructiei, fie prin emiterea Certificatului de Urbanism. Certificatul de edificare se poate obtine daca modificarile sunt mai vechi de 3 ani. Prevederile care permit obtinerea Certificatului de edificare se regasesc in legea 50/1991, art.37, alin 6. Conform normelor in vigoare, in cazul in care modificarile sunt mai vechi de 3 ani, acestea nu mai pot fi sanctionate (termenul s-a prescris).

Intrarea in legalitate prin Certificatul de Urbanism pentru modificari in apartament fara autorizatie, executate si sanctionate urmareste 2 etape.  In prima faza se obtine certificatul de urbanism, iar dupa obtinerea lui se vor obtine actele solicitate in certificat, pentru autorizare. Daca vrei sa obtii Certificatul de Urbanism pentru proprietatea ta din Bucuresti, poti apela la serviciile echipei Certificat de Urbanism Bucuresti. 

Am cumparat un apartament cu modificari

Cum constati ca ai cumparat un apartament cu modificari? Au existat situatii cand noii proprietari nu au stiut de aceste lucrari si au aflat ulterior. Inainte de a apela la persoane specializate pentru un raspuns, poti face chiar tu o verificare avand in fata schita apartamentului. Daca compartimentarea din plan difera de compartimentarea din realitate, cel mai probabil s-au efectuat modificari fara autorizatie in apartament, iar schita cadastrala nu este actualizata.

In acest caz, intrarea in legalitate este solutia pe care trebuie sa o urmezi pentru a avea actele conforme si pentru a evita eventuale obstacole in succesiune, mostenire, la vanzare etc. 

Ai intrebari legate de cele doua proceduri? Vrei sa stii in ce consta fiecare si cum te putem ajuta noi? Poti lua legatura cu echipa la numarul de contact 0733.479.973. 

modificari apartament fara autorizatie